7 sposobów jak lepiej odpocząć będąc Mamą

Nareszcie wakacje! Długo wyczekany sezon urlopowy właśnie nadszedł. Można wreszcie odpocząć... o ile nie jest się Mamą. W tym przypadku często masz wrażenie, że Twoja praca nigdy się nie kończy, doba jest za krótka, a urlop z rodziną to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem?

Z nami dowiesz się, jak lepiej odpocząć. Bo jesteś tego warta...

1.Pozwól sobie na odpoczynek

Kobiety zawsze mają coś do zrobienia. Tysiąc spraw do zapamiętania. Sto rzeczy do załatwienia na dziś. Często kilka osób do przytulania i zaopiekowania się nimi. A gdzie czas dla samej siebie? „Gdy rodzice mają się dobrze, dzieci też mają się dobrze” - mawia Jesper Juul, znany skandynawski pedagog. Pamiętaj, że gdy trochę sobie odpuścisz, świat się nie zawali. Każdy potrzebuje odpoczynku, nawet Mama - przemyśl to, pogódź się z tym i po prostu zastosuj.

2. Ustal priorytety

Jeśli masz odpocząć, oczywistym jest, że coś nie zostanie wykonane. Nie wykonane to nie to samo, co zaniedbane. Jeśli 2 dni z rzędu nie posprzątasz mieszkania, nic się nie stanie. Gdy raz nie poczytasz dziecku przed zaśnięciem, nie pomyśl od razu, że go nie kochasz. Gdy zamkniesz się w pokoju z ulubioną książką, powierzając dom partnerowi, nie staniesz się od razu wyrodną matką i żoną. Jeśli wyjedziesz na urlop i zamiast gotować całe dnie, będziesz się stołować na mieście, nie oznacza to, że zaraz popadniecie w niezdrowe nawyki żywieniowe. Pozwól sobie na chwilę wytchnienia od obowiązków, a wrócisz do ich wykonywania z większą siłę i entuzjazmem.

3. Deleguj zadania

Nie tylko w wakacje, ale i cały rok. Po prostu naucz się prosić o pomoc, a także odmawiać wykonania tego, na co nie masz siły. Wszyscy mieszkańcy Twojego domu mogą i powinni się zaangażować w pracę nad jego utrzymaniem i zarządzaniem. Maluchy chętnie pomogą w sprzątaniu. Nastolatki - być może marudząc, ale jednak, mogą wziąć na siebie poważniejsze obowiązki, jak na przykład niewielkie zakupy. Jeśli Twój partner wymaga ciągłego uświadomienia, co jest właściwie do zrobienia... przełknij tą gorzką pigułkę i po prostu proś go o to, co ma zrobić, koniecznie podając tak zwany deadline. Aby zmieścił się w pół roku bez przypominania :)

4. Celebruj drobne przyjemności

Ciepła kawa, kolorowe kanapki, kawałeczek ciasta, szybka wymiana zdań z przyjaciółką przez telefon - ciesz się drobnostkami. Czerp z nich energię, jeśli nie jesteś w stanie wygospodarować więcej czasu na odcięcie się od rzeczywistości. Skup się na tym, co być może Ci dotychczas umykało - na pięknych promieniach słońca a może relaksującym szumie deszczu, na smaku spożywanego posiłku, na uśmiechu bliskiego człowieka. Pomyśl o uniwersalnych wartościach, jakie cenisz, a zobaczysz, że w codziennej gonitwie często zapominamy, jak wiele dostaliśmy już od losu.

5. Spotykaj się z innymi ludźmi

Czasem po prostu trzeba porozmawiać z kimś kto ma nieco więcej do powiedzenia, niż Twoja pociecha. Wychodź do ludzi. Jeśli możesz, umawiaj się z koleżankami, które również mają dzieci. Jeśli to niemożliwe, nie obawiaj się nawiązywania znajomości - może inna mama, którą widujesz codziennie na placu zabaw, to Twoja przyszła najlepsza przyjaciółka, w tej chwili równie samotna, jak i Ty? Otaczaj się ludźmi pozytywnymi, uśmiechniętymi i pełnymi pasji, którzy będą Ci dodawać skrzydeł. Wampirom energetycznym mów nie.

6. Zarządzaj czasem

Jeśli chcesz wygospodarować czas na odpoczynek, naucz się planować. Kalendarz to nie Twój wróg, a przyjaciel. Dzięki skutecznemu planowaniu spraw krótko i długoterminowych, masz pewność, że nic istotnego Ci nie umknie. Jeśli widzisz, że terminy są zbyt gęste, to najlepszy dowód na to, że bierzesz zbyt wiele na siebie. Wróć do punktu nr 3.

7. Obserwuj nasze wydarzenia dla Mam

Polub Fundację Instytut Spraw Rodziny na Facebooku i przychodź na organizowane przez nas w Łodzi wydarzenia. Prowadzimy bezpłatne spotkania dla Mam, które odbywają się od października do czerwca. Podczas nich dostępne są darmowe porady psychologa i pedagoga. Możesz także poznać inne kobiety, które podobnie jak Ty znają blaski i cienie macierzyństwa. Możesz pomóc innym rozwiązać ich problemy, ale również usłyszeć czyjeś zdanie o tym, co Cię trapi. Co dwie głowy to nie jedna, a tu jest ich nawet więcej...

Bezpłatne konsultacje z psychologiem, pedagogiem i prawnikiem są organizowane również online. Zapraszamy!